Saturday, June 1, 2024

Δυτικά προάστια: Στο έλεος του θερμικού στρες

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως η περιοχή δέχεται την περισσότερη θερμική καταπόνηση, καθώς η θερμοκρασία στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι μπορεί να φτάσει 7 έως 8 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Τα εργαλεία για θερμική ανάσχεση και ο ρόλος των δήμων

Περισσότεροι από δύο στους 10 κατοίκους της Αθήνας ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, ενώ οκτώ στους 10 κατοίκους με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πάρκα και άλση, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στη θερμική καταπόνηση ή αλλιώς θερμικό στρες.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια μίας νέας μελέτης, υπό τον συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Iδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στη μελέτη γίνεται ποσοτική καταμέτρηση της θερμικής καταπόνησης των κατοίκων σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ το συμπέρασμα είναι πως το θερμικό στρες σχετίζεται με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των κατοίκων. 

Μιλώντας στην «Κ» ο δρ Νεκτάριος Χρυσουλάκης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αναλύει τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μετρήσεις στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επισημαίνει πως η πρωτεύουσα βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα θερμικής άνεσης σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις εξαιτίας των άνισων και άναρχων έργων για την ανάπτυξη νησίδων αστικού πρασίνου. 

Δυτικά προάστια στο «κόκκινο» 

Οπως επισημαίνει, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση στην Αθήνα είναι αυτές στα δυτικά προάστια, οι οποίες αν και έχουν ορισμένα μεγάλα άλση, υπολείπονται πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό τους ώστε να έχουν όλοι ίση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου που προσφέρουν φυσική ψύξη και σκίαση. 

Εξηγώντας τη θερμοκρασιακή διαφορά που μπορεί να έχει ένας δήμος στα δυτικά και ένας δήμος στα βόρεια προάστια, ο καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο Anita Lawrence της Μελβούρνης, Μάνθος Σανταμούρης, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των καυσώνων η θερμοκρασία στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι μπορεί να φτάσει 7 και 8 βαθμούς υψηλότερα από τη θερμοκρασία στην Κηφισιά

Ο καθηγητής τονίζει πως οι λόγοι που υπάρχει αυτή η δυσαναλογία –με αποτέλεσμα όσοι κατοικούν σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα να είναι περισσότερο ευάλωτοι στη θερμική καταπόνηση– είναι πολλοί με πρώτο στη λίστα τα δομικά υλικά. 

«Τα υλικά με τα οποία έχει χτιστεί ένα σπίτι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση θερμικής καταπόνησης. Παραδείγματος χάριν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μέσα σε ένα παλιό σπίτι του ’60 και του ’70 που δεν διαθέτει κλιματισμό μπορεί να φτάσει τους 40-45 βαθμούς. Αν όμως η οροφή του δημιουργηθεί από ψυχρά υλικά, η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά 10 βαθμούς, το οποίο είναι σωτήριο», επισημαίνει.

 Διαβάστε περισσότερα : https://www.kathimerini.gr


 

No comments:

Post a Comment